Paikoillenne-valmiit… hep!

Byodroid / Yleinen / Paikoillenne-valmiit… hep!

Hiihtoloma-aivot joutuivat heti narikasta  täyteen valmiustilaan. Uusia kytkentöjä on varmaankin syntynyt, kun peli-elementtejä on pohdittu ja fiksailtu viikon ajan. Ohjeita on tuotettu eri tasoille osallistujia: opettajille ja oppilaille.

Viime torstaina esittelimme pelin aiheeseen kuuluvissa rooleissa. Viralliset ja lyhytsanaiset asinatuntijat ilmoittivat tilanteen. ” Uhka on tullut tietoomme…” Vastaanotto oli myönteinen ja saimme luotua jännityksen ilmapiirin koulun juhlasaliin. Oppilaat tekivät tämän jälkeen ryhmävalintansa Googlen Forms-lomakkeella. Perjantaina opettajat ja oppilaat saivat tiedot ryhmäjaosta. Pelastakaa Randomsaaret- pelisivusto avautui julkiseksi.

Google Site toteutuksesta  löytyvät kootusti pelin kehystarina, pelin säännöt, aikataulutusta sekä yleisiä ohjeita/ohjevideoita oppilaille. Oppilaat rakentavat peliviikon aikana alisivut omasta aihealueestaan. He kokoavat sinne tietoa, jonka avulla heidän rakentamansa pelipiste ratkeaa. HelpDeskistä löytävä Konsultti-wiki ohjaa oppilaita etsimään tietoa eri aihealueiden asiantuntijoilta. Mielenkiintoista, kuinka saamme oppilaat aktivoitua etsimään itse tietoa.

Pelikartat tulemme tekemään Thinglink-sovelluksena karttapohjalle, joka on mukailtu koulun pohjapiirrustuksesta ja sopivasta taustasta. Oppilaat tuottavat pelirastille QR-koodien, videoiden avulla tehtävärastin perjantain pelipäivään. Thinglink-sovelluksella kokosimme myös Ope-wikin.

Opettajat tuottivat pienissä ryhmissä peliviikon maanantain aloitukseen sopivia esittely- ja ryhmäyttämisideoita Padlet-alustalle. Hyviä ideoita on nyt paljon koko opettajakunnan hyödynnettävissä. Ryhmäytymisaktiviteetteja tuotettiin esim. hyvinvointiteeman tai pelikokemusten jakamisen kautta.

Koska kyseessä on uudenlainen lähestymistapa oppimiseen halusimme luoda turvaa ja varmuutta kirjoittamalla selkeät ohjeet Mauri Laakson koulutusmateriaalin pohjalta opettajille. Opettajaparilla on nyt valmis malli, jolla ohjata oppilaita kohti oman pelipisteen syntymistä. Kun varmuus päivien edetessä kasvaa, voi luottaa ammattitaitoonsa ja suunnata rohkeammin uusille urille.

Opettajilla on oma Pedanet-sivusto, jonne keskitetysti kootaan kysymyksiä, ladataan ohjeita ja kootaan kokemuksia. Myös oppilaat käyttävät Pedanet-sivuja oman toimintansa dokumentointiin. Jokaiselle ryhmälle on luotu oma suljettu sivupohja.

Kiinnostavaa on, mitä sovelluksia oppilaat valitsevat sisällön tuottamiseen. Uskoisin, että jokaisesta ryhmästä löytyy henkilöitä, joilla tekniikka on hallussa. Ellei, ope-wikin tekninen apu tulee olemaan kovin kysyttyä. Ehkä silloin päädytään pikakursseihin, joihin voi tulla treenaamaan taitojaan.

Pitäkää peukkuja! Se on menoa nyt!

 

 

Merja Jokinen
Merja Jokinen
Lehtisaaren koulun Byodroid-hankkeen yhteysopettaja, Jyväskylä
Lue myös nämä

Kommentoi

BYODROID
BYODROID -HANKE

byodroid2014 (at) gmail.com

HANKEKOORDINAATTORIT

Jarkko Sairanen
puh. 040-341 4843
@JackSickness

Timo Ilomäki
puh. 040-341 4825
@ilotimo
Seuraa meitä