BETT-messuilla Lontoossa 2016

Byodroid / Yleinen / BETT-messuilla Lontoossa 2016

Matkaan lähdettiin Jyväskylästä 14 hengen yhteiskyytibussilla kohti Helsinkiä. Sieltä lähtevän lennon päämääränä oli Gatwickin lentokenttä Lontoon eteläpuolella.

BETT2016-1

Perille päästyämme joukkomme olikin kasvanut jo melkein kahden bussikyydillisen kokoiseksi, sillä olimme osa Ilona IT:n matkaseuruetta johon kuului väkeä ympäri Suomen. Kohti Lontoon keskustaa suunnistettiin tilausbusseilla oppaan avustuksella ja matkalla tulikin mm. oivaa kertausta englantilaisesta tapakulttuurista. Lopulta noin kahdentoista matkatunnin jälkeen pääsimme majoittumaan Russel Squaren vieressä sijaitseviin Imperial ja President -hotelleihin.

BETT-messut alkoivat keskiviikkona, mutta monen muun kanssa suuntasin ensin päiväksi Applen Education Leadership Summit 2016 -tapahtumaan.

BETT2016-2

Tapahtuman organisoinnin taso oli kyllä jo itsessään kokemisen arvoinen. Jokainen kävijä sai päivän ajaksi käyttöönsä oman iPadin, josta löytyi mm. oma henkilökohtainen päiväohjelma. Päivän tarjonta koostui puheista ja esitelmistä tapausesittelyineen, sekä parista ”break out” -sessiosta, joissa osassa pääsi itsekin käytännössä kokeilemaan teknologian hyödyntämistä työpajatyylisesti.

BETT2016-3

Keskiviikon iltaohjelman täytti Ilona IT:n tilaisuus British Museumissa, jonne kaikki Ilona IT -matkalaiset oli kutsuttu. Ohjelmassa oli esityksiä ja esitelmiä, sekä vapaata verkostoitumista. Illan varsinainen ilopilleri oli Kaarinalaisen peruskoululaisryhmän eläväinen esittely oppilasagentti -toiminnastaan. Ideana yksinkertaisuudessaan se, että kokeneemmat oppilaat auttavat nuorempiaan tablet -laitteiden yms. käytössä.

BETT2016-4

BETT2016-5

Torstaina matka vei lopulta itse messuille ja vaikka sitä oli etukäteen lukenut 800:sta näytteilleasettajasta ja sijainnista valtavassa ExCeL -rakennuksessa, ei paikan tunnelmaan vain osannut varautua ennalta. Jo yksistään ihmisten puheesta aiheutuva taustamelu tuossa isossa, mutta kuitenkin suljetussa tilassa vaati totuttelua. Avonaisissa esitelmätilaisuuksissa melu nousi vielä asteen, kun äänentoisto yritti puskea tuon taustasorinan päälle. Muutama akustiikkalevy hallin katossa ei olisi ollut pahitteeksi…

Ensimmäisen päivän pääagendana oli kierrellä ja kartoittaa millaista tarjontaa näyttelypisteissä oli tarjolla, muutamalla esitelmällä höystettynä. Ensimmäisenä huomio kiinnittyi siihen, että todella monelta valmistajalta (varsinkin leluvalmistajalta) oli näytillä ohjelmoitavia robotteja tai muita mekaanisia laitteita. Jos vähän aikaa sitten oli kiintopisteessä uudet nuorille tarkoitetut ohjelmointialustat ”palapelikielineen” (Scratch yms.), niin nyt nämä olivat saaneet runsaasti fyysistä jatketta.  Tosin muistoissani palasin 80-luvun Logo-ohjelmointiin ja siihen luokan lattialle liikkuneeseen robottikilpikonnaan – eli onhan tämä jo siis tavallaan nähty…

BETT2016-6BETT2016-7BETT2016-8

Ohjelmointi tuli kuitenkin parhaiten esille BBC:n micro:bit laitteessa, joka on ikäänkuin yksinkertaistettu versio Arduinosta. Sen ohjelmat tehdään tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella, yms. ja vaihtoehtoja koodaamiseen on palapelikielistä Pythoniin. Laitteesta löytyy muun muassa kompassi, liiketunnistin, Bluetooth ja mahdollisuus käyttää laitetta ohjaamaan toisia laitteita. Kannattaa tutustua sivustoon www.microbit.co.uk.

BETT2016-9Se mikä tästä laitteesta tekee merkittävää on se, että suurin piirtein vuoden sisällä tuo pieni laite pitäisi olla BBC:n toimesta ilmaiseksi jokaisella Iso-Britannian 7-vuotiaalla! Wau!

 

 

 

 

 

 

 

Microsoft on tuomassa suositusta Minecraft -pelistä Minecraft for Education version, jota on hieman muokattu vastaamaan paremmin virtuaalisten oppimisympäristöjen tarpeita. Pelin suosio on sen verran suuri, että imua varmasti on, mutta nähtäväksi jää millaisiin pedagogisiin toteutuksiin sillä lopulta päästään – vaikka markkinointiin oli kyllä kovasti satsattu.

BETT2016-11

Microsoftin tilaisuudessa esiintyi myös eräs englantilainen alakoulun opettaja, joka näytti kuinka hän hyödyntää OneNote -ohjelmistoa oppilaidensa kanssa. Pienet oppilaat olivat mm. aivan sujuvasti lähettäneet ryhmämuistioon tableteiltaan nauhoitteita eri ranskansanojen lausunnastaan työskennellessään sijaisopettajan kanssa ja oma opettaja oli näin voinut matkan päältä tarkistaa miten sujuu.

Messuilla oli edelleen näytillä kaiken muun lisäksi myös 3D-tulostimia, sekä erilaisia pleksilasin tms. pintaan piirtäviä lasertulostimia. Mutta näiden osalta tuntui että suurin innostus oli ehkä jo laantunut.

Perjantai oli sitten omalta osaltani viimeinen messupäivä ja siinä keskityin koulumme rehtorin kanssa uusien AV-ratkaisuideoiden hakemiseen. Projektori, älytaulu, taulu-TV vai oppilaan oma päätelaite? Vaihtoehtoja oli monia, mutta suurin toive meillä oli saada lähetettyä kuvaa päätelaitteista isolle ruudulle ja mieluiten langattomasti. Tällaiseen toteutukseen alkoikin olla mukavasti vaihtoehtoja, jotka jo aika lailla toimivat kuten haluaisimme. Vielä on muutama kuukausi aikaa ennen lopullisia päätöksiä, eli kehitystä ennättää vielä hetken seuraamaan – mutta joka tapauksessa tilanne näyttää jo nyt kohtuu hyvältä.

Lauantaina lähdettiin kohti lentokenttää kello 5.15 paikallista aikaa. Perille saavuttaessa selvisikin että sumua oli kentällä valtavasti, niin valtavasti että lentomme joutui laskeutumaan toiselle kentälle. Odottelimmekin sitten korvaavaa konetta (ja miehistöä) yli viisi tuntia, mutta loppu hyvin kaikki hyvin ja pääsimme kuin pääsimmekin takaisin Suomeen lauantain aikana ja kotiinkin hieman ennen puoltayötä…

BETT2016-12
BETT-messuilta sai oikeastaan parhaiten kuvan siitä, millaisia muutoksia maailmalla tapahtuu tällä hetkellä peruskoulupuolella ja mitä kaikkea digitalisoituminen on tuomassa siellä kuvioihin. Suomessa kehitys tulee lähivuosina varmasti peilaamaan tätä ja lukio-opettajana on hyvä jo orientoitua siihen millaisiin opiskelutapoihin ja ympäristöihin tottuneita opiskelijoita saamme lukioihin jo viidenkin vuoden sisällä.

Teksti ja kuvat: Juhani Takkinen, Opettaja, Jyväskylän Lyseon lukio

Jarkko
Jarkko
Hankkeen koordinaattori. Filosofian, psykologian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon opettaja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukioissa. Työvälineinä Win8, MacBook Pro ja iPad, Android-puhelin ja tabletti. eTutor, verkkopedagoginen tukihenkilö, videokouluttaja, Tiimilukio-opettaja, tiedotusvastaava.
Lue myös nämä

Kommentoi

BYODROID
BYODROID -HANKE

byodroid2014 (at) gmail.com

HANKEKOORDINAATTORIT

Jarkko Sairanen
puh. 040-341 4843
@JackSickness

Timo Ilomäki
puh. 040-341 4825
@ilotimo
Seuraa meitä