Tee oma video-opas

BYODroid -oppaat

Oppaat BYODroid-hankeessa

Tämä opas kertoo muiden oppaiden tekemisestä näille sivustoille ja tämä opas on suunnattu hankkeen yhteistyökumppaneille.

Mikä opas ja miksi sellaisia tehdään?

Opas on ohjeistus jonkin asiaan käyttöönottoon. Siinä ohjataan ottamaan käyttöön erilaisia opetukseen liittyviä menetelmiä tai teknologiaa. Opas voi myös olla yleisen näkökulman antaminen jotakin toimintaa käyttöönottavan tahon tukemiseksi.

Oppaita tehdään koska haluamme BYODroid hankkeessa tuottaa tukimateriaalia niille oppilaitoksille, jotka ovat kiinnostuneet jostakin hankkeen painopistealueesta. Tämä on myös yksi tapa levittää hankkeen tuottamaa materiaalia eteenpäin.

Oppaiden tekeminen

Oppaita voi tehdä erilaisiin muotoihin. Seuraavassa on kuvattu muutama mahdollinen vaihtoehto.

Kurssimuotoinen lähestyminen

Kurssimuotoisessa lähestymisessä suunnitellaan itsenäisesti suoritettava kurssi, jonka jälkeen oppija/oppilaitos kykenee ottamaan kurssin aiheen käyttönsä. Kurssimuotoisen oppaan olennaisia piirteitä ovat:

  • Kurssimainen etenemistapa: Tee ensin näin, sitten näin ja lopuksi näin.
  • Oppaassa voi olla selkeitä kokonaisuuksia: Orientoituminen, valmistelu, toteuttaminen jne.
  • Oppaaseen kuuluu usein yksityiskohtaiset ohjeet joiden mukana voi olla kuvia, videoita ja ääntä.

Näkökulman antaminen

Näkökulman antamiseen voidaan käyttää perinteisempää blogipohjaista näkökulmaa, joka voi toisaalta olla tekstiä, mutta myös esimerkiksi videobloggausta tai podcasteja.

Orientoituminen

1. Tutustu ensin muutamaan itsenäisesti opiskeltavaan kurssiin osoitteessa www.sooc.fi ja mieti mistä voisit tehdä oppaan. Listaa samalla mielestäsi toimivat asiat eri kursseilla ja toisaalta sellaiset asiat joita aiot välttää oman oppaan tekemisessä.

2. Valitse menetelmät, jotka sopivat sinun oppaasi tekemiseen.

Valmistelu

3. Kirjoita oppaasi idea ylös tarkkaan. Huolehdi, että vastaan ideassa kysymyksiin mitä, miksi ja miten. Pidä mielessäsi kohderyhmä jonka ajattelet ensisijaisesti olevan oppaasi käyttäjiä.

4. Suunnittele ja käsikirjoita oppaasi kulku. Mitä täytyy tehdä ensin, entä sen jälkeen.

5. Havainnollista. Jos oppaassa käsitellään teknisiä laitteita ota niistä havainnollisia kuvia. Jos taas kyse on ohjelmasta tai nettipalvelusta voisi näyttötallennus olla havainnollisempi muoto kuin teksti. Alla olevassa videossa käsitellään näyttövideon tallentamista, sen siirtämistä YouTubeen ja sieltä jakamista.

Toteuttaminen

6. Toteuta kohdassa 4 luomasi käsikirjoitus. Oppaan hyveinä voi pitää selkeyttä, tiiviyttä ja keskittymistä rajattuun määrään asioita kerrallaan.

7. Jaa oppaasi BYODroid.fi sivustolla. Tarvittaessa pyydä tunnuksia koordinaattoreilta Jarkolta tai Timolta.

Jos kohtaat ongelmia tai sinulla on muuten kysyttävää, niin ota meihin yhteyttä.

Katso muita oppaita
BYODROID
BYODROID -HANKE

byodroid2014 (at) gmail.com

HANKEKOORDINAATTORIT

Jarkko Sairanen
puh. 040-341 4843
@JackSickness

Timo Ilomäki
puh. 040-341 4825
@ilotimo
Seuraa meitä