Tämä opas kertoo muiden oppaiden tekemisestä näille sivustoille ja tämä opas on suunnattu hankkeen yhteistyökumppaneille.
Opas on ohjeistus jonkin asiaan käyttöönottoon. Siinä ohjataan ottamaan käyttöön erilaisia opetukseen liittyviä menetelmiä tai teknologiaa. Opas voi myös olla yleisen näkökulman antaminen jotakin toimintaa käyttöönottavan tahon tukemiseksi.
Oppaita tehdään koska haluamme BYODroid hankkeessa tuottaa tukimateriaalia niille oppilaitoksille, jotka ovat kiinnostuneet jostakin hankkeen painopistealueesta. Tämä on myös yksi tapa levittää hankkeen tuottamaa materiaalia eteenpäin.
Oppaita voi tehdä erilaisiin muotoihin. Seuraavassa on kuvattu muutama mahdollinen vaihtoehto.
Kurssimuotoisessa lähestymisessä suunnitellaan itsenäisesti suoritettava kurssi, jonka jälkeen oppija/oppilaitos kykenee ottamaan kurssin aiheen käyttönsä. Kurssimuotoisen oppaan olennaisia piirteitä ovat:
Näkökulman antamiseen voidaan käyttää perinteisempää blogipohjaista näkökulmaa, joka voi toisaalta olla tekstiä, mutta myös esimerkiksi videobloggausta tai podcasteja.
1. Tutustu ensin muutamaan itsenäisesti opiskeltavaan kurssiin osoitteessa www.sooc.fi ja mieti mistä voisit tehdä oppaan. Listaa samalla mielestäsi toimivat asiat eri kursseilla ja toisaalta sellaiset asiat joita aiot välttää oman oppaan tekemisessä.
2. Valitse menetelmät, jotka sopivat sinun oppaasi tekemiseen.
3. Kirjoita oppaasi idea ylös tarkkaan. Huolehdi, että vastaan ideassa kysymyksiin mitä, miksi ja miten. Pidä mielessäsi kohderyhmä jonka ajattelet ensisijaisesti olevan oppaasi käyttäjiä.
4. Suunnittele ja käsikirjoita oppaasi kulku. Mitä täytyy tehdä ensin, entä sen jälkeen.
5. Havainnollista. Jos oppaassa käsitellään teknisiä laitteita ota niistä havainnollisia kuvia. Jos taas kyse on ohjelmasta tai nettipalvelusta voisi näyttötallennus olla havainnollisempi muoto kuin teksti. Alla olevassa videossa käsitellään näyttövideon tallentamista, sen siirtämistä YouTubeen ja sieltä jakamista.
6. Toteuta kohdassa 4 luomasi käsikirjoitus. Oppaan hyveinä voi pitää selkeyttä, tiiviyttä ja keskittymistä rajattuun määrään asioita kerrallaan.
7. Jaa oppaasi BYODroid.fi sivustolla. Tarvittaessa pyydä tunnuksia koordinaattoreilta Jarkolta tai Timolta.
Jos kohtaat ongelmia tai sinulla on muuten kysyttävää, niin ota meihin yhteyttä.