Microsoft OneDrive

BYODroid -oppaat

Mikä MS OneDrive on?

Microsoftin OneDrive on pilvipalvelu joka on tarkoitettu tiedostojen säilyttämiseen, jakamiseen ja yhteismuokkaamiseen. OneDrive kuuluu automaattisesti Office365-pakettiin.

Vastaava pilvipalvelu löytyy myös Googlelta, jonka käyttöohjeet löytyy toisesta oppaasta.

 

Mitä OneDrivessä voi tehdä?

 • Voit säilyttää, jakaa ja muokata MS Office (Word, PowerPoint, Excel ja OneNote) –tiedostoja
 • Voit säilyttää ja jakaa muita tiedostoja (kuva, pdf, video…)

 

OneDriven käyttömahdollisuuksia opetuksessa:
 • Itsenäiset suoritukset joita opettaja voi ohjata online-tilassa
 • Ryhmätyöt, joissa oppijat työstävät yhtä tiedostoa usealta eri laitteelta
 • Materiaalin jakaminen opiskelijoille, joka mahdollistaa yhden tiedoston pitämisen jatkuvasti ajan tasalla
 • Dokumenttien upottaminen oppimisympäristöihin

 

Yhteensopivuudet

 • Voit integroida järjestelmän omaan Windows puhelimeen, Win 8 –tietokoneeseen tai Xbox-laitteeseen
 • Voit ladata Sovelluksen iPadiin, iPhoneen tai Android-laitteeseen, jonka avulla voit hallita tiedostoja. Tällöin muokkaaminen voi olla rajoitettua tai estetty.

Perustoiminnot

Perustoiminnot on esitelty seuraavassa videossa:

OneDrive-palvelun hankinta

OneDrive-palvelun profiili on käytössä kaikilla joilla on jokin Microsoftin-profiili olemassa esimerkiksi sähköpostina tai  XBox-tilinä.

OneDrive löytyy myös Office365-palvelusta, mutta henkilökohtaisen profiilin luominen ei edellytä palvelussa mukana olemista.

Käytännössä sinulla tulee olla voimassa oleva sähköpostiosoite. OneDrivestä saa enemmän irti jos sinulla on Office365-tilaus, MS Office toimistosovellukset asennettuna omalla koneellasi ja myös mobiilisovellukset puhelimessasi ja/tai tabletissa. Pelkkä selaimeen perustuva käyttökin on mahdollista.

Henkilökohtaisen profiilin rekistöiminen tapahtuu samalla tavalla kuin muissakin palveluissa.

Tämän ohjeen avulla voit toteuttaa yhteiskirjoittamisen OneDrive-palvelun avulla.

 1. Kirjaudu MS OneDrive-palveluun.
 2. Mene siihen kansioon mihin haluat luoda muokattavan dokumentin. Voit myös luoda uusia kansioita tätä varten valitsemalla ylhäällä olevasta valikosta ”Luo –> Kansio”
 3. Kun olet haluamassasi kansiossa voit luoda tiedoston jota muokataan yhdessä valitsemalla ”Luo –> Valitse haluamasi dokumenttimuoto (esim. PowerPoint-esitys)”. Odota hetki kun OneDrive avaa uuden tiedoston uuteen välilehteen.
 4. Voit nyt muokata dokumenttia tehtävänannosta riippuen haluamaksesi. Usein kannattaa valmiiksi laittaa esimerkiksi ”Lähteet” tai ”Ryhmän jäsenten nimet”. Myös työsketelyn ohjeet kannattaa laittaa selvästi heti alkuun.
 5. Kun dokumentti on valmis jaettavaksi voit halutessasi tehdä kopion siitä ja nimetä se esimerkiksi nimellä ”pohja tiedosto xxx”. Voit käyttää tätä pohjaa seuraavalla kerralla kurssia pitäessäsi.
 6. Jotta toiset voisivat muokata dokumenttia täytyy siihen jakaa muokkausoikeudet.Valitse joko ylävalikosta ”Jaa” tai jos olet tiedostonäkymässä niin voit klikata haluamaasi dokumenttia hiiren kakkospainikkeella ja valita sieltä ”Jaa”. Voit jakaa dokumentin oikeudet usealla eri tavalla:
  • ”Kutsu henkilöitä” -menetelmällä voit jakaa dokumentin yksittäisille henkilöille kirjoittamalla heidän sähköpostiosoitteensa ”Vastaanottaja” riville. Klikkaamalla kenttien alapuolella olevaa ”Vastaanottaja voi muokata” linkkiä saat muokattua dokumentin jakamiseen liittyviä asetuksia.
  • ”Hae linkki” -menetelmällä voit jakaa dokumentin usealle ihmiselle yhtä linkkiä käyttämällä. Palvelu tekee käytännössä vaikeaselkoisen linkin, joka jaetaan esimerkiksi oppimisympäristössä, sähköpostiviestissä tai muulla tavalla. Kaikki jotka saavat linkin tavalla tai toisella käyttöönsä voivat muokata asiakirjaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon linkkiä jaettaessa.
   • Voit valita ”Valitse vaihtoehto” alasvetovalikosta linkin saajan oikeudet. ”Vain tarkastelu” ei mahdollista muokkausta ja ”Julkinen” -antaa kaikkien löytää asiakirjan ilman linkkiäkin.
   • Koska haluamme muokata yhdessä muiden kanssa asiakirjaa, valitsemme ”Muokkaus”. Klikkaa sen jälkeen ”Luo linkki” -nappia.
 7. Voit nyt jakaa linkin suoraan käyttämällä jotakin sosiaalisen median palvelua, joita OneDrive tarjoaa (Facebook, Twitter, LinkedIn) tai sitten voit kopioida linkin kuin minkä tahansa muun tekstipätkän. Voit myös lyhentää linkin siistimpään muotoon, ennen jakamista.
 8. Lähetä linkki haluamillesi ryhmille/henkilöille.

Yhteiskirjoittaminen voi alkaa.

 1. Klikkaamalla saamaasi linkkiä kyseinen asiakirja avautuu selaimeen.
 2. Jos käyttäjällä on Microsoftin tunnukset kannattaa hänen kirjautua järjestelmään sisään. Jos tunnuksia ei ole, niin silloin asiakirjaa voi muokata selaimessa valitsemalla ylävalikosta ”Muokkaa selaimessa”.
 3. Kirjautunut käyttäjä voi halutessaan muokata asiakirjaa myös tietokoneelle asennetulla MS Office -ohjelmistolla valitsemalla kirjautuneena ylävalikosta ”Muokkaa esitystä/asiakirjaa –> Muokkaa Powerpointissa/Wordissa…”

 

Ja sama videolla:

Mitä kannattaa kokeilla seuraavaksi?

 1. Kokeile erilaisia OneDriven palveluja verkossa, kuten PowerPoint, Excel, Word jne. Muokkaa niitä selaimessa ja omalla koneelle asennetulla ohjelmistolla jos sinulla sellainen on. Tämä tuo sinulle tuttuuden ja turvallisuuden tunnetta laajempaan käyttöön.
 2. Asenna MS Officen sovellukset mobiililaitteisiin ja laajenna työskentelymahdollisuuksia. Kun työt jäävät yhdellä laitteella kesken vaikka akun loppumisen takia, niin voit jatkaa siitä mihin jäi toisella laitteella.
 3. Jos sinulla on käytössä Office365 niin tutki sen laajempia mahdollisuuksia. Sieltä löydät mm. videoneuvotteluun ja oppimisympäristösivuihin liittyviä palveluja.
 4. Tutustu myös tulevaan sähköisiä kirjoja mahdollistavaan Sway-palveluun, joka tulee integroitumaan tulevaisuudessa osaksi OneDrivea. Alla olevassa videossa on esimerkki Sway-dokumentin tekemisestä. Tässä esimerkki Sway-dokumentista.

 

Katso muita oppaita
BYODROID
BYODROID -HANKE

byodroid2014 (at) gmail.com

HANKEKOORDINAATTORIT

Jarkko Sairanen
puh. 040-341 4843
@JackSickness

Timo Ilomäki
puh. 040-341 4825
@ilotimo
Seuraa meitä